grid icon

Herinrichting publieke ruimte, Wijnegem, BE

Na afronding van het masterplan voor de kern van Wijnegem werd de stapsgewijze herinrichting van de publieke ruimte uitgevoerd. De kop van het Wijnegemhof, met een nieuwe parking ter vervanging van de parkeerde auto’s in de hoofddreef, was de meest urgente deelopdracht. Deze eerste fase werd afgerond in 2013. Vervolgens werd de rest van de publieke ruimte van de dorpskern vernieuwd in 2017.

De nieuwe parking aan de kop van het Wijnegemhof is maximaal geïntegreerd in het historische landschap. We werken met een 2 meter brede haagstructuur die de hele parking organiseert en het zicht op de auto’s vanuit het park wegneemt. Verder voorzien we een patroon van 12 verspreide bomen en werken we met waterdoorlatende halfverharding voor de parkeervakken.

Het centrumgebied van Wijnegem situeert zich voornamelijk langs de Turnhoutsebaan. Binnen deze zone bevinden zich een aantal markante plekken, ieder met een eigen specifiek karakter en context. Het doel was om deze plekken beter tot hun recht te laten komen en ze gebruiken om de sequens van de Turnhoutsebaan te doorbreken. Langsheen de drukke Turnhoutsebaan geven ze ruimte aan rust en verpozing. Bij alle 3 de plekken werd dan ook sterk ingezet op de verblijfskwaliteit. Van west naar oost zien we GC ’t Gasthuis, De Markt en het Wijnegemhof.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van de herinrichting van de publieke ruimte van de dorpskern

Samenwerking

Land (landschapsarchitect), Mint (mobiliteitsdeskundige)

Locatie

Wijnegem, BE

Schaal

3 ha projectgebied

Opdrachtgever

Gemeente Wijnegem

Aannemer

DCA nv

Status

Fase 1 opgeleverd, 2013 – fase 2 opgeleverd, 2017

Fotografie

Steven Neyrinck

Award

Winnaar internationale Open Oproep Vlaams Bouwmeester