grid icon

Nieuwbouw van een vrijetijdscentrum in Zellik, Vlaanderen, BE

Het nieuwe vrijetijdscentrum zal de centrale ontmoetingsplek worden voor alle Zellikenaren. Het gebouw zal samen met de gemeentetuin het centrum van Zellik hertekenen en letterlijk ademruimte bieden. In het ontwerp worden verschillende functies intelligent verweven op zo’n manier dat ze apart goed functioneren en tegelijk de interactie tussen de verschillende gebruikers aanmoedigt. Het geheel is meer dan de som van de delen!

Het project zet in op een masterplan voor een grote groene publieke ontmoetingsruimte, ‘De Gemeentetuin’, met speel- en beweegzones die mensen prikkelen om naar buiten te komen en aan te moedigen in een gezonde levensstijl. Het nieuwe vrijetijdscentrum zelf wordt een herkenbaar baken in het park, met genereuze en flexibele ruimtes bedoeld om cultuurcreatie en ontmoeting te stimuleren. Een nieuwe hub in het sociaal-cultureel weefsel van Zellik.

Binnen het masterplan voor de vrijetijdssite vormt het nieuwe vrijetijdscentrum het kloppende culturele hart. Het vrijetijdscentrum huisvest een uitgebreid cultureel programma, met een bibliotheek, cultuurzaal, foyer, cafetaria en polyvalente ruimtes. Daarnaast wordt het een nieuwe thuis voor jeugdfuncties zoals de chirolokalen, het jeugdhuis en de spelotheek.

Twee patio’s definiëren ruimtelijk het programma: de cultuurfuncties verzamelen zich rond een lichtrijke overdekte agora, terwijl de jeugdlokalen een geborgen buitenpatio omsluiten. Het ontwerp maakt slim gebruik van de glooiing van het bestaande terrein, wat een gesloten grondbalans mogelijk maakt en beide delen een eigen toegang geeft.

Het nieuwe gebouw wordt een bescheiden en herkenbaar gebouw op maat van Zellik. Het vrijetijdscentrum krijgt een ingetogen, maar heldere uitstraling. Bovenop een gesloten sokkel komt een open glazen ‘plint’ die uitnodigt en contact legt met de gemeentetuin. De transparante kroon in geperforeerd metaal geeft een sterke identiteit aan het gebouw. Een nieuw cultureel baken voor Zellik!

Projectgegevens

Opdracht

Bouw van een nieuw vrijetijdscentrum in Zellik

Samenwerking

Areal (architect), Studie10 (ingenieur technieken, stabiliteit en EPB), ARA (technische ondersteuning omgevingsaanleg),  D2S (akoestisch ingenieur)

Locatie

Zellik, Asse, Vlaanderen, BE

Schaal

4.346 m² bruto-oppervlakte gebouw

Opdrachtgever

Gemeente Asse

Status

Uitvoeringsfase