grid icon

.K: Nieuwbouw van sport- en culturele infrastructuur, Koningslo, Vilvoorde, BE

.K is een nieuwe centraliteit voor Koningslo waar twee belangrijke gemeenschapsvoorzieningen samen komen. In .K komen de grootste sportinfrastructuur van Vilvoorde en cultuurvoorzieningen voor de buurt samen in een state-of-the-art gebouw.

Het nieuwe sport- en cultuurcentrum vernieuwt en centraliseert de huidige aftandse gebouwen op de site tot een goed functionerend en compact gebouw met errond nog voldoende speelruimte voor de school. Het nieuwe gebouw combineert een cultureel centrum met vergaderzalen en een polyvalente sportzaal met cafetaria. De ruimtes worden zowel door de stad, diverse verenigingen als de naastgelegen school gebruikt.

Aan de straatzijde creëren we een veilige inkom met gescheiden verkeersstromen. Het gebouw is integraal toegankelijk voor voetgangers en fietsers via de ruime inkomhal. Een ruime ondergrondse parking vangt de noden van zowel de school als het sport- en cultuurcentrum op. Op de ondergrondse verdieping zijn er naast ruime kleedkamers ook voldoende technische ruimtes waarbij er sterk ingezet wordt op duurzame technieken.

Op het gelijkvloers vinden we naast de ruime sportzaal en een grote opdeelbare polyvalente ruimte ook ruime bergingen voor opslag van sportmateriaal en stoelen en tafels. Op de verdieping zijn naast verschillende vergaderzalen ook een ruime cafetaria met terras aan de voorgevel en een kijkplatform naar de sportzaal ingericht.

De ruime dubbelhoge foyer vormt het hart van het gebouw. Ze ligt centraal in het gebouw, verbindt de verschillende ruimtes en brengt licht en lucht in het nieuwe sport- en cultuurcentrum. Deze foyer vormt de essentie van het ontwerp, een wigvormig puzzelstuk met trappen en circulatie dat de verschillende onderdelen van de infrastructuur als een goed geheel doet functioneren.

.K heeft een sterke identiteit meegekregen. De strakke groene metalen beplating, het opvallende gouden schrijnwerk en de warme houten binnenafwerking tonen het belang van het gebouw binnen de kern van Koningslo. Een nieuw herkenningspunt voor Koninglo maar ook een onmisbare aanvulling voor het functieaanbod binnen Vilvoorde, de snelst groeiende gemeente van België.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een nieuwe sport- en culturele infrastructuur

Samenwerking

ABT (ingenieur stabiliteit en technieken)

Locatie

Koningslo, Vilvoorde, BE

Schaal

5.600 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

Stad Vilvoorde

Aannemer

Groep Van Roey nv

Status

Opgeleverd, 2021

Fotografie

Steven Neyrinck