grid icon

Ontwerp van een nieuw hoofdcommissariaat voor de politiezone Schelde-Leie in Nazareth, BE

Het politiegebouw sluit qua volume en functie aan op de schaal van de gewestweg en vormt als publiek gebouw een herkenbaar baken voor de inwoners langs deze regionale weg, goed bereikbaar en goed zichtbaar. Tegelijk hebben de kantoren een prachtig zicht op het open landschap van de Scheldevallei, waarmee het gebouw ook in interactie gaat.

Het nieuwe gebouw moet vertrouwd aanvoelen, zich subtiel integreren en zich enten op de menselijke schaal. Het gevraagde programma van het commissariaat werd daarom op een compacte manier georganiseerd in een ondergrondse laag en een getrapt volume met 3 bovengrondse lagen. Richting de straat sluit het gebouw aan op de omgevende bebouwing, woningen en loodsen. Richting het landschap wordt het volume hoger met een ruime tweede verdieping als accent. Bijzondere ruimtes zoals de eetruimte, de vergaderzaal en de fitness profiteren optimaal van het uitgestrekte zicht op het landschap.

Het functionele raster van het plan wordt ook in de gevel zichtbaar gemaakt waardoor het volume een ritme op menselijke schaal krijgt. Langs het voorplein zijn de inkommen geaccentueerd als twee nissen. Naar het landschap worden inpandige terrassen als uitzichtspunten ingericht. Deze uitsnedes vergroten de leesbaarheid van het gebouw. De gekozen materialen ondersteunen de sterke architectuur en zoeken tegelijk aansluiting met de buurt. We streven naar een frisse en zachte sfeer die het omgevende groene landschap mooi aanvult.

We versterken de ecologische verbinding langs het gebouw en trekken het landschap letterlijk over de site heen. Groendaken verbeteren de werkomgeving van de kantoren en vergroten het groene karakter van het gebouw in het landschap. Een doorgedreven vergroening en reductie van de verharding helpen bovendien om het hitte-eiland-effect tegen te gaan. Een groene kraag rondom het perceel vergroot de biodiversiteit, buffert de parking en geeft ruimte aan een wadi langs de beek.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en bouw van een nieuw hoofdcommissariaat voor de politiezone Schelde-Leie

Samenwerking

Styfhals architecten (uitvoering), Bertram (stabiliteit), Deltha (technieken), Abdu (EPB), LAND (landschap)

Locatie

Nazareth, België

Schaal

3.375 m²

Opdrachtgever

Investpro voor Politiezone Schelde-Leie

Aannemer

IBO

Status

In uitvoering