grid icon

Ontwerp en uitvoering van een administratief en cultureel centrum, Lievegem, BE

De gemeente Lievegem wilt een nieuw administratief centrum combineren met een cultuurcentrum tot een goed functionerend gebouw dat een thuis voor alle inwoners kan zijn. Met het Huis van Lievegem voegen we een flexibel gebouw toe, ingebed in een groen dorpspark en goed verbonden met het centrum van de gemeente. Het moet een centrale ontmoetingsplek worden. Het Dorpspark wil een weelderig park zijn voor alle inwoners en laat ruimte voor zowel evenementen als geborgenheid. Centraal in dit park bevindt zich het gebouw, dat gedeeltelijk met de voeten in het gras staat. Een inkomplein en een terras versterken de relatie tussen binnen en buiten.

Het Huis van Lievegem is een duidelijke en eenvoudige ingreep in het dorpscentrum, maar is terzelfdertijd met gevoel voor schaal ontworpen en daardoor meervoudig en geleed. Het toont zich als een minutieuze aaneenschakeling van volumes op maat van het dorp. Variƫrende hoogtes en gevels geven elk volume een duidelijk herkenbare identiteit binnen een overkoepelend vocabularium. Elke functie krijgt een eigen volume met een specifieke locatie en vorm. Samen functioneren de verschillende onderdelen als een geolied geheel dat het nieuwe gezicht vormt van een goed functionerende gemeente met de blik op de toekomst.

Centraal in het ontwerp bevindt zich een genereuze ruimte, gedeeltelijk dubbelhoog met ruimte voor ontmoeting. Deze ruimte verbindt ook het inkomplein met het dorpsterras en bijgevolg ook het gebouw met het park. De foyer heet de bezoeker welkom en toont Lievegem wat het voor haar inwoners wil betekenen. Het is een genereuze ruimte die flexibel kan worden ingevuld naargelang het moment van de dag en de aard van de activiteiten in het Huis van Lievegem. Deze foyer verbindt het cultureel centrum met het administratief centrum en moedigt samenwerking tussen de verschillende functies aan.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een administratief centrum en een cultureel centrum

Samenwerking

ABT (ingenieurs stabiliteit en technieken), LAND (omgevingsaanleg)

Locatie

Lievegem, BE

Schaal

ca. 4000 m2 bruto vloeroppervlakte

Opdrachtgever

Gemeente Lievegem

Status

Definitief ontwerp goedgekeurd, bouwaanvraag en uitvoeringsdossier in opmaak