grid icon

De tuinen van Oppem: Masterplan en architectuur van een nieuw gemeentecentrum, Wezembeek-Oppem, BE

Wezembeek-Oppem wil met dit gecombineerd publiek en residentieel project de kern van Oppem nieuw leven inblazen en tegelijkertijd de dienstverlening voor haar burgers opkrikken. Op deze unieke locatie pal in het centrum willen we optimaal gebruik maken van alle aanwezige kwaliteiten om te komen tot een voorstel op maat voor de gemeente en op schaal van het dorp.

Het nieuwe project moet ten dienste staan van de inwoners van Wezembeek-Oppem. Het administratief centrum ‘City Hall’, de bibliotheek, de school en een polyvalente zaal worden compact gebundeld rond een voorplein tot een goed functionerende cluster van dienstverlening tussen Wezembeek en Oppem, een ankerpunt voor alle inwoners. Dit wordt gecombineerd met het maken van een groen hart voor Oppem. De nieuwe duurzame woongebouwen worden verzameld rond twee sterke groenruimtes, de ‘Tuin van Straufhain’ en de ‘Maalderstuin’. Bij de aanleg houden we rekening met het gebruik door nieuwe bewoners en de bestaande omwonenden, maar ook door het brede publiek, de school, de lokale jeugdbeweging, en de gemeentediensten.

Met dit project voegen we een cruciaal puzzelstuk toe waarmee we het dorpscentrum van Oppem vervolledigen. De ontwikkeling past zich op een evidente manier in binnen het dorpsweefsel, voegt een landschappelijke ecologische verbinding toe en versterkt het functie-aanbod binnen de gemeente. Het is een ambitieuze toekomstvisie die de geschiedenis van deze centrale plek en een antwoord op de hedendaagse behoeften naadloos met mekaar verbindt. Het wordt een plek voor ontmoeting tussen jong en oud, inwoners en bestuur, huidige en nieuwe bewoners, dorpse activiteit en landschappelijke rust. Dit unieke project biedt Wezembeek-Oppem een duurzame toekomst waarbij transparantie, laagdrempeligheid en functionaliteit hand in hand gaan met een hedendaagse uitstraling en tijdloosheid. Het project vergroot de leesbaarheid van het dorp en bevordert het gemeenschapsgevoel. ‘De Tuinen van Oppem’ is een kernontwikkeling voor het dorp van de 21ste eeuw.

Projectgegevens

Opdracht

PPS centrumontwikkeling met publieke functies en huisvesting

Samenwerking

AREAL (architect), A2D (architect), Ontwerpbureau Pauwels (landschapsarchitect)

Locatie

Wezembeek-Oppem, BE

Schaal

Centrumontwikkeling

Opdrachtgever

Van Roey vastgoed

Aannemer

Groep Van Roey

Status

Publieke gebouwen opgeleverd 2021, private gebouwen in uitvoering