grid icon

De Oester: Nieuwbouw van een kleuter- en basisschool, Gooik Strijland, BE

Het nieuwe gebouw wordt ingepast in het glooiende landschap. Door het niveauverschil van zes meter zal het gebouw aan de straatkant een ingang hebben op het gelijkvloers maar aan de kant van de sportcluster en de speelplaats ligt deze op de eerste verdieping. De klassen zijn geschakeld rond een dubbelhoge overdekte ruimte die zal dienen als polyvalente zaal. Een brede trappenpartij in die open ruimte kan dan weer gebruikt worden voor allerlei schoolactiviteiten.

Een groot voorplein geeft toegang tot een compact schoolgebouw met 2 verdiepingen. Op het gelijkvloers langs de voorzijde zijn de administratie en de kleuters geplaatst. Op de verdieping vinden we de lagere schoolklassen en de andere klaslokalen. De centrale polyvalente ruimte zal overdag dienst doen als refter en binnenspeelzaal maar doet voor en na de schooluren dienst als opvangruimte en kan tevens gebruikt worden voor allerlei evenementen. 

Met een centrale inplanting op het terrein, tussen de bestaande schoolgebouwen in, bekomen we een eenvoudige fasering. De bestaande school kan tijdens de bouwfase volledig blijven functioneren. Door de linkerzijde van het gebouw lichtjes te draaien, trekken we het groen van de achterliggende sportcluster tot tegen de Strijlandstraat. Anderzijds creëren we op die manier een veilige verbinding voor zacht verkeer over de site, bijvoorbeeld voor gebruikers van de atletiekpiste na de schooluren.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3_brut_oester01_232.jpg

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een nieuwbouw van een kleuter- en basisschool

Samenwerking

BO architecture (architectuur), HoeBa (projectondersteuning), Studie 10 (ingenieur stabiliteit en technieken), LAND (landschapsarchitect)

Locatie

Strijland, Gooik, BE

Schaal

1.750 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

DBFM Scholen van Morgen, AG RE COPiD

Aannemer

Strabag Belgium nv

Status

Opgeleverd, 2016

Fotografie

Steven Neyrinck