grid icon

Masterplan Campus De Nayer, Sint-Katelijne-Waver, BE

Thomas More and KU Leuven die de campus delen wilden met dit masterplan tegelijkertijd het ontwikkelingspotentieel van de site aftasten en de campus versterken als sociale, duurzame en karaktervolle plek. Het masterplan zet de randvoorwaarden voor de verdere ontwikkeling van de campus uit.

Een landschapsrand omzoomt de toekomstige campus en zorgt voor een betere aansluiting met z’n omgeving, de stationsbuurt enerzijds en het landschap anderzijds. Deze landschapsrand schrijft de campus ook in in een groen-blauw netwerk op grote schaal. De wateropvang van de bestaande en nieuwe gebouwen krijgt ook een plaats in deze rand, wat overloop naar het grachtensysteem mogelijk maakt.

Een groot campusveld wordt de centrale ontmoetingsruimte van de campus. Dit is een groene open ruimte die opgeladen wordt met actieve functies (sport, recreatie, ontmoeting, picknick,…) en multifunctionele ruimte. De belangrijkste nieuwbouwprojecten worden rond dit campusveld geschakeld en gaan in dialoog met deze ontmoetingsplek.

Het gezicht van de campus naar de verschillende toegangen wordt verbeterd, waarbij ingezet wordt op de aansluiting op het station, naburige bushaltes en een fietssnelweg. Een compacte geclusterde parking, losgekoppeld van rest van campus, vervangt het huidige parkeren dat overal op de campus verspreid ligt en het beeld bepaalt. Deze nieuwe parking wordt een echte bosparking met minimale verharding en ruimte voor wateropvang in de vorm van grachten en een grote wadi.

Flexibele ontwikkelingsvelden voor de ontwikkeling van de campus op lange termijn worden uitgezet, als input voor een RUP in opmaak. De concrete bouwprojecten op korte en middellange termijn, onder andere een centraal campusgebouw en een onderzoekscomplex, worden op strategische locaties ingepland om hun impact op de verbetering van de samenhang van de campus en de realisatie van de visie van het masterplan te maximaliseren.

Projectgegevens

Opdracht

Opmaak van een masterplan, mobiliteitsstudie en energieconcept voor de ontwikkeling van de campus De Nayer

Samenwerking

LAND (landschapsarchitect), MINT (mobiliteitsdeskundige), DUSS (adviseur duurzaamheid en energie)

Locatie

Campus De Nayer, Sint-Katelijne-Waver

Schaal

ca. 13,4 ha projectgebied

Opdrachtgever

KU Leuven i.s.m. Thomas More Mechelen-Antwerpen

Status

Afgerond, 2021