grid icon

Refurbishment of the public space of the town centre, Wijnegem, BE

Based on the masterplan for the municipal centre we started with the actual refurbishment of the public space. This is done in several phases, starting with a new main entrance to the municipal park combined with a new parking lot. For this part an executive plan was made and the works started in 2013. The rest of the public space in the center was executed in a second phase in 2017.

The main entrance of the park is marked with long lines of large trees that lead all the way up to the castle. The visitors parking in between the trees destroyed the view but was also not healthy for the trees. The new layout provides a compact parking away from the entrance lane. It is integrated in the park landscape and uses mineral and permeable materials. A vast hedge all around the parking blocks the view on the parked cars.

The centre of the town is stretched out along the busy main road. Along this route you can find some remarkable places, each with an own identity, context and function: the cultural centre, the market square or the main park entrance. With the new design these places offer havens of rest within the long and narrow road section.

Project Facts

Scope of work

Design and execution of the refurbishment of the public space of the town centre

Collaboration

Land (landscape architect), Mint (expert mobility)

Location

Wijnegem, BE

Scale

Municipal centre

Client

Municipality of Wijnegem

Contractor

DCA nv

Status

Phase 1 completed, 2013 – Phase 2 completed, 2017

Photography

Steven Neyrinck

Award

1st place in international Open Call by Flemish Government Architect