grid icon

Masterplan voor een nieuw multifunctioneel voetbalstadion in Kortrijk, BE

In opdracht van de stad Kortrijk en Leiedal maakten we een visie op voor de kop van Evolis, Flanders’ smartest business park, waar economie en ecologie samen gaan. De mogelijke integratie van het nieuwe voetbalstadion als een echte stadspoort en aankondiging van het stadscentrum langs de snelweg vormde de aanleiding voor het onderzoek.

Bij de opmaak van het masterplan stonden ontwerpend onderzoek en intensieve workshops met alle stakeholders centraal. Het plan wil verder gaan dan enkel het stadion een plek te geven. We bedachten een robuust landschappelijk kader dat verder bouwt op de structuur van het bestaande bedrijvenpark. Binnen de visie worden de uitdagingen van het terrein uitgespeeld als sterktes naar de toekomst. De ligging in de vallei van de Pluimbeek en het aanwezige hoogteverschil gebruiken we om de groenblauwe open ruimte corridor en de natuurbeleving tussen de bouwvelden te versterken. Door de verknoping van fietsroutes en openbaar vervoerassen willen we duurzame verkeersmodi stimuleren, een entreegebouw met mobipunt en facilitycenter zet deze ambitie kracht bij.

Binnen deze duidelijke lijnen ontstaan flexibele en compacte bouwvelden die ingevuld kunnen worden met enkele ambitieuze projecten. De site krijgt een multimodale toegang dat de overslag maakt tussen toekomen en verblijven. De nieuwe brandweerkazerne, het stapelgebouw met gestapelde maakateliers en toonzalen en een landschappelijk geïntegreerd stadion geven Evolis een herkenbaar gezicht naar de omgeving dat tegelijk haar innovatieve karakter verbeeldt.

Samen met B-architecten onderzochten we de potenties van deze plek en werden strategieën bedacht om het voetbalstadion te integreren als een stedelijk baken langs de E17.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerpend onderzoek en masterplan

Samenwerking

B-architecten, MINT (mobiliteitsdeskundige), Idea consult (haalbaarheid)

Locatie

Evolis, Kortrijk, BE

Schaal

20 ha projectgebied

Opdrachtgever

Stad Kortrijk en intercommunale Leiedal

Status

Masterplan afgerond, 2021