grid icon

Komet: Masterplan, ontwerp en uitvoering van een woonontwikkeling, Mechelen, BE

De voormalige Comet-site in Mechelen wordt de komende jaren herontwikkeld door Revive tot een hedendaagse woonomgeving. Deze brownfield-ontwikkeling biedt de kans om een zeer strategische locatie in de 20ste eeuws gordel, tussen de Leuvense Vaart en de Vesten, op een kwalitatieve manier te verdichten. Dit zal een nieuwe dynamiek introduceren op een historisch belangrijke plek in Mechelen, waarbij aangenaam wonen en groene ruimte elkaar versterken. BRUT is ingeschakeld voor het ontwerp van de tweede fase, een eigenzinnig centraal sluitstuk in deze ambitieuze ontwikkeling.

De site ligt net naast de Vesten, op wandelafstand van het stadscentrum en op minder dan een kilometer van het treinstation. Bovendien wordt de nieuwe wijk goed verankerd in het fietsnetwerk, waardoor Komet, de binnenstad en het Vrijbroekpark met mekaar verbonden worden. De wijk, met meer dan 300 wooneenheden, wordt maximaal autovrij gehouden, door snel en compact aan te sluiten op parkeerplekken. Het jaagpad langs de Vaart wordt ter hoogte van de nieuwe woonwijk volledig autovrij gehouden, Komet profiteert maximaal van de ligging langs het water.

De omliggende bouwblokken worden afgewerkt met aaneengesloten bebouwing, waardoor er centraal een groot buurtpark ontstaat, tussen Vest en Vaart. Er wordt sterk ingezet op diversiteit, zowel qua architectuur als qua typologieën. Oplossingen op maat en een articulatie van de architectuur worden ontwikkeld door een multidisciplinair team van stedenbouwkundigen, architecten en landschapsarchitecten, binnen een coherent beeldkwaliteitsplan. De architectuur en materialiteit verwijzen subtiel naar de historische bebouwing in de omgeving en het industriële verleden van de site. De gebouwen schakelen zich rond collectieve tuinen met een eigen sfeer, die aansluiten bij de publieke tuin. Een robuuste baksteenarchitectuur, levendige gevels met ruime terrassen, collectieve tuinen en een slimme variatie aan woontypologieën maken van Komet een hedendaagse en warme buurt.

Projectgegevens

Opdracht

Opmaak van een masterplan en ontwerp en uitvoering van een woonontwikkeling

Samenwerking

AREAL (architect), OMGEVING (landschapsarchitect)

Locatie

Mechelen, BE

Schaal

3,6 ha projectgebied / 40.000 m² vloeroppervlakte

Opdrachtgever

Revive nv

Status

Uitvoeringsdossier