grid icon

Ontwerp en uitvoering van een publiek park in Zellik, BE

De nieuwe gemeentetuin wordt de centrale groene ontmoetingsruimte die alle Zellikenaren verwelkomt en verbindt. Het park biedt ruimte om te wandelen, spelen, sporten, rusten en cultuur te beleven. De gemeentetuin vormt samen met het nieuwe vrijetijdscentrum het hart van ons masterplan voor de vrijetijdssite. De recente coronacrisis heeft getoond hoe belangrijk collectieve groene ruimte is en aan die buitenruimte ontbreekt het de omwonenden vaak. Een groene long voor Zellik, een collectieve tuin voor alle Zellikenaren!

Met verschillende speelzones, een skatepark, een fitnesszone en sportvelden speelt bewegen de hoofdrol in de noordelijke zone, aansluitend bij de naastgelegen scholen. De gemeentetuin wil alle leeftijdsgroepen activeren, in het bijzonder kinderen en jongeren, en met aandacht voor diversiteit en gendergelijkheid. De Noorderlaan, vandaag een brede asfaltvlakte, zal onthard, vergroend en geknipt worden voor autoverkeer waardoor deze een integraal onderdeel van het park wordt. In de zuidelijke zone, aansluitend bij het vrijetijdscentrum, krijgen wandelen, flaneren en proeven van cultuur een plek. De bestaande bomen vormen een sterke basis die we aanvullen met een paviljoen, kunstintegratie en een vlonderpad. Een beboste zone verbindt de gemeentetuin met de vallei van de Maalbeek.

De gemeentetuin verwelkomt alle gebruikers, ongeacht hun leeftijd, mobiliteit, interesses, visuele of auditieve capaciteiten. Goed toegankelijke drempelloze paden laten iedereen van het park genieten. Het participatieve ontwerp zet in op sociale controle en een groot  veiligheidsgevoel voor alle bezoekers en de omwonenden. Het park krijgt een aanleg met natuurlijke materialen, streekeigen beplanting, minimaal onderhoud en een grote biodiversiteit. De gemeentetuin wordt een groene stapsteen tussen verschillende woonwijken en vergroot de ecologische capaciteit van het centrum van Zellik.

Projectgegevens

Opdracht

Inrichting van een publiek park in Zellik

Samenwerking

Areal (architect), ARA (technische ondersteuning omgevingsaanleg)

Locatie

Zellik, Asse, BE

Schaal

36.600 m²

Opdrachtgever

Gemeente Asse

Status

Bouwvergunning in opmaak