BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Architectuur

Nieuwbouw kleuterschool

De Knipoog

Galmaarden, Tollembeek

Basisschool “De Knipoog” wordt uitgebreid met 8 kleuterklassen, maar deze worden ondergebracht op een aangrenzend perceel dat omgeven wordt door een glooiend landschap. Door het nieuwe gebouw te richten naar de bestaande school zoeken we de aansluiting. Een fysieke verbinding wordt gemaakt door middel van een luifel, waaronder we een fietsenberging, een wachtzone voor de ouders en een overdekte speelplaats voorzien.

De kleuterschool wordt georganiseerd in twee niveaus rond een centrale, dubbelhoge bewegingsruimte. Hiermee streven we een maximale compactheid na, wat niet alleen de functionaliteit van het gebouw ten goede komt, maar ook de energiehuishouding. Op de twee bouwlagen voorzien we telkens 4 klassen. De klassen op het gelijkvloers krijgen elk een tuin, op niveau hebben de klassen een terras met uitzicht over het landschap. Centraal in het ontwerp staat de bewegingsruimte, die we zichtbaar maken vanuit alle hoeken van het gebouw. Op deze manier krijgt het geheel een lichte en open sfeer.

Het hellende terrein wordt geëffend om plaats te maken voor de open speelplaats. Door de uitgegraven grond op te werpen aan de achterzijde van het gebouw krijgen de klassen op niveau, via een zachte helling, rechtstreeks toegang tot de open speelplaats.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een nieuwbouw van een kleuterschool

Samenwerking

BO architecture (architectuur), HoeBa (projectondersteuning), Studie 10 (ingenieur stabiliteit en technieken), LAND (landschapsarchitect)

Locatie

Galmaarden, Tollembeek

Schaal

2.800 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

DBFM Scholen van Morgen, AG RE COPiD

Aannemer

CEI Demeyer (BAM)

Status

Opgeleverd, 2016

Fotografie

Steven Neyrinck

Afbeeldingen