BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Architectuur

Nieuwbouw van een woonzorgcentrum

ZORG VOOR DE WIJK

MERKSEM, ANTWERPEN

Ter vervanging en uitbreiding van de bestaande infrastructuur wordt een nieuw woonzorgcentrum ‘Melgeshof’ opgetrokken. Het programma bestaat uit een woonzorgcentrum (WZC) van 180 bedden en 3 zorgkamers, een dagverzorgingscentrum (DVC) voor 15 bewoners, een lokaal dienstencentrum (LDC) en 90 assistentiewoningen. Het globale plan valt uiteen in 3 deelgebieden, met elk hun eigen sfeer en typologie.

In het plan wordt het bouwblok afgebouwd door een groot hoekgebouw. Hierdoor wordt de projectsite verdeeld in een bouwblok en een park. Het park vormt de scharnier tussen wijk en WZC. Dit maken we ook duidelijk door een torentje los in het park in te planten. Op het gelijkvloers van dit gebouw bevindt zich het lokaal dienstencentrum met buurtrestaurant. In de 49 assistentiewoningen op de verdiepingen wordt letterlijk gewoond in het park.

In het hoekgebouw van het bouwblok komen 2 woonzorgcentra van elk 60 woongelegenheden en assistentiewoningen. Langs het nieuwe buurtpark komen de gemeenschappelijke functies van het woonzorgcentrum, het dagverzorgingscentrum en de centrale keuken. Het hoekgebouw wordt 4 bouwlagen hoog, met een accent van 5 bouwlagen langs het park en sluit aan op de buren met 3 bouwlagen. In de architectuur proberen we de schaal van het gebouw te verkleinen.

Door de rand van het bouwblok af te bouwen, bekomen we een omsloten en privaat binnengebied. Hier zoeken we naar een meer geborgen woonzorgvorm. We houden rekening met de tuinmuur en de bestaande volwassen bomen die zich in de groene ruimte bevinden. In het binnengebied komt nog een woonzorgcentrum voor 60 woongelegenheden te staan van 2 bouwlagen hoog, in een gebogen volume.

Onze zoektocht naar authenticiteit moet een woonruimte creëren waarin bewoners op hun eigen manier kunnen leven, met hun herinneringen en bezittingen. Een woonvorm waarin ze respect krijgen en hun waardigheid behouden. De bewoner staat centraal. Wonen en leven komen op het voorplan. De gepersonaliseerde kamer vervangt de woning van vroeger en moet ruim genoeg zijn om de eigen spullen te herbergen. De bewoners zijn in de eerste plaats wijkbewoners. Het verschil tussen de verschillende ‘zorgtypes’ hoeft niet zichtbaar te worden gemaakt. We voorzien een gelijkaardige typologie voor verschillende woonvormen. Dit zorgt voor continuïteit voor de bewoners en voor flexibiliteit bij een variërende zorgbehoefte.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een nieuwbouw van een woonzorgcentrum, een dagverzorgingscentrum, een lokaal dienstencentrum en assistentiewoningen

Samenwerking

Osar architects (architect), Landinzicht (landschapsarchitect) Jan Van Aelst (ingenieur stabiliteit), Ingenium (ingenieur technieken)

Locatie

Merksem, Antwerpen

Schaal

28.500 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

OCMW Zorgbedrijf

Aannemer

Artes Roegiers

Status

Fase 1: Opgeleverd, 2017
Fase 2: In uitvoering
Fase 3: Aanbesteding

Afbeeldingen