BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Architectuur

Residentiële hoogbouw aangevuld met kantoren, commerciële ruimtes en gemeenschapsruimtes

Scheldezicht, verticaal stadswonen

Antwerpen

BRUT en C.F. Møller hebben de wedstrijd gewonnen voor een gemengde residentiële hoogbouw in de wijk Nieuw Zuid in Antwerpen. In ons voorstel herdefiniëren we de woontoren als een gestapelde sociale gemeenschap.

De architectuur vertrekt van het idee dat het gebouw vanbuiten toont wat het binnen doet. De sociale kwaliteiten in het ontwerp bepalen mee het design van de toren. Torens hebben dikwijls te kampen met een gebrek aan sociaal contact. Alhoewel mensen elkaar veelvuldig kruisen in de lift of in de inkomhal is er weinig sprake van echte ontmoeting. Wij willen met ons project deze schijnbare paradox uitdagen.

We voorzien een grote variatie aan woontypologieën waardoor we heel verschillende bewoners kunnen aantrekken, van kleine appartementen voor jongeren, lofts voor jonge tweeverdieners, grote familiewoningen, aangepaste appartementen voor ouderen, tot meer innovatieve duplexflats. Deze woningen groeperen we tot verticale mini-gemeenschappen.

Het masterplan voor Nieuw Zuid, een nieuwe stadsontwikkeling langs de Schelde en ten zuiden van het historische centrum van Antwerpen, bepaalde de contour en de hoogte van de toren. Door de beschikbare oppervlakte efficiënter in te tekenen, kunnen we binnen hetzelfde volume meer ruimte geven aan de individuele woonoppervlakte en introduceren we bijkomend sociaal programma dat ruimte biedt voor gemeenschappelijke ontmoeting en collectieve activiteiten. Dit vertaalt zich onder het motto “Bigger & Cheaper”.

Het 24 verdiepingen tellende gebouw van 15.000m² met 116 woningen, kantoren, commerciële ruimtes en collectieve ruimtes wordt zo aangevuld met nog eens zo’n 5.000m² aan balkons, wintertuinen en dakterrassen die de leefkwaliteit verhoogd en een tussenschaal toevoegt die medieert tussen de schaal van de grote structuur en de menselijke schaal van de voorbijgangers, bezoekers en bewoners van het gebouw.

Een sluier opgebouwd uit een vlakkenpatroon wordt rond de gevels van de slanke toren gedrapeerd. Deze lichte structuur toont tegelijk ook de verdeling en de groepering van de verschillende woontypologieën. Binnen elk vlak van de sluier worden appartementen gegroepeerd in een collectieve entiteit die aansluit op de terrasruimtes. Op de kopgevels worden zo glazen wintertuinen bekomen die als afsluitbare groene buitenleefruimtes kunnen gebruikt worden. Binnen het voorstel worden verschillende gemeenschapsruimtes gesuggereerd, een fietsherstelruimte en een gezamenlijke eetruimte aan de voet van de toren, een gedeelde dubbelhoge ruimte voor zowel bewoners als kantoorgebruikers sluit aan op de daktuin bovenop de laagbouw en een groene triplex torenkamer biedt spectaculaire zichten over Antwerpen en de Schelde.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een residentiële hoogbouw aangevuld met kantoren, commerciële ruimtes en gemeenschapsruimtes

Samenwerking

C.F. Møller Architects (senior architect), ABT (projectondersteuning en ingenieur stabiliteit), Deerns (ingenieur technieken) en Peritas (EPB)

Locatie

Antwerpen

Schaal

15.000 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

SAZ (Stadsontwikkeling Antwerpen Zuid)

Aannemer

Interbuild

Status

In uitvoering

Video

Afbeeldingen