BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Architectuur

Ontwerp en uitvoering van 90 sociale woningen

Wonen tussen dorp en akker

Herzele

BRUT zal samen met JAVA architecten een deel van de nieuwe sociale woonwijk Solderhout in Herzele uitvoeren. De uitgangspunten van het masterplan werden verder aangescherpt en vertaald in een aantrekkelijke woonomgeving. Het kouterlandschap en de dorpskern van Herzele worden verbonden en verweven met de omliggende wijk door de woonerven maximaal in te groenen en af te stemmen op het park. De geschakelde eengezinswoningen richten zich op geborgen koutererven, de meergezinswoningen krijgen een royaal zicht op het publieke park.

Verschillende woningtypes worden geschakeld tot compacte rijtjes. Goed doordachte doorbrekingen vergroten de betrokkenheid van alle woningen op het park. We combineren een sterke compositie met een kleinschalige ritmiek wat toe-eigening en inbedding in het landschap toelaat. Langs het park plaatsen we drie compacte woonvolumes die maximaal profiteren van de ligging langs het park bovenop een sokkel met halfondergrondse parking. Kwalitatieve buitenruimtes versterken de woonbeleving, fietsenbergingen bij de inkom moeten het fietsen stimuleren in deze duurzame, toekomstgerichte wijk.

Een robuuste en eenvoudige baksteenarchitectuur met ruime terrassen geeft het geheel een aangename uitstraling naar de buurt. Lichte accenten contrasteren mooi met de groene natuurlijke omgevingsaanleg. Duurzame principes zoals een gesloten grondbalans, een duurzaam waterbeheer, een streekeigen onderhoudsvriendelijke aanleg, aandacht voor actieve vormen van verplaatsing en hernieuwbare energie gaan hand in hand met een aangename en kwalitatieve woonbeleving goed verbonden met het dorp en vlakbij de natuur.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van 56 eengezinswoningen en 34 appartementen

Samenwerking

JAVA (architect)

Locatie

Herzele

Schaal

12 ha projectgebied

Opdrachtgever

Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek

Status

In opmaak, voorontwerp

Afbeeldingen