BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Architectuur

Verbouwen van een grondgebonden duplex-appartement

LICHT EN RUIMTE

MOLENBEEK, BRUSSEL

Het uitgangspunt is om de twee niveaus, een gelijkvloerse en een ondergrondse verdieping, zo goed mogelijk met elkaar te verbinden om op die manier het licht en de ruimtelijkheid te maximaliseren. De belangrijkste opdracht is de ondergrondse garage annex bergruimte transformeren tot bijkomende leefbare en kwalitatieve ruimtes.

De voornaamste ingreep is het weghalen van de vloer ter hoogte van de ‘tussenkamer’. Deze kamer heeft geen direct licht en is daarom weinig bruikbaar.  Door het inbrengen van een passerelle met trap in deze nieuw gecreëerde, dubbelhoge ruimte, wordt de verloren kamer getransformeerd tot de centrale ruimte van het appartement.

Door één strategische ingreep, het inbrengen van een groot keukenelement /vestiaire /berging wordt de gelijkvloerse ruimte gestructureerd en ingedeeld.  Ondergronds wordt een grote polyvalente speelruimte gekoppeld aan het verbindend trapelement. Deze werkt als een buffer naar het nachtgedeelte. Door in de kleine tuin met reliëf te werken, wordt enerzijds de leefruimte direct aangesloten via het terras op de tuin en wordt anderzijds extra licht binnengetrokken in de ondergrondse verdieping.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een renovatie van een grondgebonden duplex- appartement

Samenwerking

Util (ingenieur stabiliteit)

Locatie

Molenbeek, Brussel

Schaal

225 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

Privaat (Lieve en Maarten)

Status

Opgeleverd, 2009

Fotografie

Vincent Van Den Broucke & Tim Van de Velde

Afbeeldingen