BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Architectuur

Verbouwen en uitbreiden van een private woning

Huis in het landschap

Dilbeek

De bestaande woning is heel klassiek opgebouwd met kamers, gescheiden door een centrale gang. Deze indeling is niet uitdagend genoeg voor een jong hedendaags gezin. We zoeken naar ingrepen in het bestaande volume die een breder gebruik van deze woning mogelijk maken. We zijn op zoek naar flexibiliteit en ruimtelijkheid in plan, verschillende relaties tussen de functies in de woning, een afstemming op het reliëf van de kavel en een betere relatie met de omgeving.

De bestaande woning is volledig gericht op de voor- en achtergevel. De zijgevels zijn zo goed als volledig gesloten. We willen de linkerzijgevel, georiënteerd op het oosten mee betrekken in de beleving van de woning. De zijtuin wordt daardoor beter betrokken bij de woning.

We willen het reliëf van de kavel ook in de woning voelbaar maken en gebruiken. De kelder wordt gedempt en de nieuwe vloer in het eerste deel van de woning wordt iets lager gebouwd dan de huidige vloer om verschillende redenen. De vloer van de aanbouw achteraan komt dan weer iets hoger te liggen dan de huidige vloer. Daardoor kunnen we de nieuwe trap hoger aanzetten en een eenvoudige steektrap voorzien. We bekomen zo ook een niveauverschil tussen de tuin met terras en de binnenruimte. Dit doen we bewust, rekening houdende met de waterhuishouding van de site. We bekomen een gelijkvloers in 3 stappen, met 3 verschillende hoogtes. De woning krijgt zo een grotere belevingswaarde.

De bestaande trap is krap en niet aangenaam en vormt eerder een stop op de circulatie. Een nieuwe open trap vergroot de ruimtelijke beleving van de woning. De nieuwe trap is het centrale verbindend element van de woning.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een verbouwing en uitbreiding van een private woning

Samenwerking

Util (ingenieur stabiliteit), Floris Steyaert (landschapsarchitect)

Locatie

Dilbeek

Schaal

250 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

Privaat (Guillemine en Toon)

Status

Opgeleverd, 2016

Contactpersoon

Guillemine en Toon

Afbeeldingen