BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Architectuur

Nieuwbouw van het nieuw administratief centrum

Het huis van de Willebroekenaar

Willebroek

Als een eerste uitvoering van het ‘masterplan herlokalisatie gemeentelijke diensten en OCMW’ werd een nieuw administratief centrum gebouwd, waarbinnen al deze diensten kunnen worden gecentraliseerd. Het nieuwe publieke gebouw neemt een prominente plaats in binnen de Willebroekse skyline. Tegelijkertijd passen we de nieuwbouw in binnen het straatbeeld en het bouwblok.

Een prominent gebouw vraag om een passende publieke ruimte. Daarom werken we met een voorplein dat het gebouw aankondigt in de straat en de bezoekers naar de ingang leidt. Het gemeentebestuur wil een open administratief centrum met een toegankelijke dienstverlening en een transparante werking. Het gebouw reflecteert deze ambities in zijn architectuur en organisatie. De inkomruimte is opgevat als een overdekt plein, uitgewerkt in eenzelfde bestrating als het voorplein en de tuinen. In de gevel zijn grote glaspartijen opgenomen. Ze geven enkele belangrijke plekken aan en onderstrepen de openheid.

Het administratief centrum is een sfeervol gebouw dat kristalhelder functioneert. U wordt er niet alleen efficiënt bediend, het is er ook aangenaam. Het streven naar warme huiselijkheid heeft de inrichting bepaald. Door de hoogte van het gebouw hebben we een mooi overzicht op het bebouwde landschap van Willebroek. Het heden, het verleden en de toekomst van Willebroek worden zo vanuit het gebouw in scene gezet. De zichten op Willebroek worden letterlijk ingelijst, als schilderijen met een gouden kader.

De statige hoge gevel aan de straatkant contrasteert sterk met de teruggetrokken, groene uitstraling aan de tuinzijde. Het gebouw heeft een eigen tuin die aansluit op de tuinen van de buren. Het gebouw is opgevat als een piramide, met terrassen en daken met brede plantenvakken, naar de buren toe. Het is een toekomstgericht gebouw dat duurzaam, energiezuinig, onderhoudsarm en kostenbewust is ontworpen.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een nieuwbouw van het administratief centrum Willebroek

Samenwerking

Util (ingenieur stabiliteit), Bureau Bouwtechniek (ingenieur technieken en projectondersteuning), Landinzicht (landschapsarchitect) en Aron (archeologisch onderzoek)

Locatie

Willebroek

Schaal

5.000 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

Gemeente Willebroek

Aannemer

CEI Demeyer (BAM), Wycor, Pami

Status

Opgeleverd, 2013

Fotografie

Steven Neyrinck & Thomas De Bruyne

Afbeeldingen