BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Stedenbouw

Een toekomstvisie voor de toeristisch-recreatieve omgeving van het Donkfront

Het Donkfront ontdubbeld

Donk, Berlare

Het doel is de dynamiek van het Donkfront te herstellen door het gedateerde uitzicht op te frissen gebruik makend van de unieke ligging aan het Donk. We bouwen hiervoor verder op de verschillende tijdslagen die terugvinden te vinden zijn in het gebied en leggen opnieuw de focus op de oorspronkelijke kwaliteit van het gebied: de landschappelijke onderlegger.

De drukke Donklaan ter hoogte van het Donkmeer willen we verbreden tot een doorlopend plein dat contact zoekt met het meer en ruimte geeft aan de horeca. De Brielstraat willen we verder versterken als een landschappelijke oever van het Donkmeer. Beide straten langs het meer bepalen in grote mate het uitzicht van het Donkfront.

De grote potentie voor een vernieuwd imago ligt volgens ons echter aan de huidige ‘achterkant’ van het Donkfront. Deze rustige landschapskant, met het zicht op de Kloosterputten kan een interessante tegenhanger zijn van de drukke voorkant. Door het bebouwingslint een nieuwe voorkant naar het landschap te geven bevestigen we het Donkfront opnieuw als dam over de oude Scheldearm. Een nieuwe landschappelijke parking bedient het Donkfront, maar fungeert ook als poort naar de onbekende achterliggende natuurgebieden. Zo kan er een bredere groep van recreanten aangetrokken worden. Een gekoppeld parkeersysteem biedt een compact en leesbaar alternatief voor de ruimteverspillende veelheid aan private parkings horend bij de verschillende horeca-zaken.

Projectgegevens

Opdracht

Opmaak van een masterplan en beeldkwaliteitsplan voor Donkfront

Samenwerking

Lama (landschapsarchitect), Talboom (projectondersteuning)

Locatie

Donk, Berlare

Schaal

Deelkern Donk

Opdrachtgever

Gemeente Berlare

Status

Afgerond, 2015

Afbeeldingen