BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Architectuur

Verbouwen van een private woning

HET ACHTERHUIS HERDACHT

ANDERLECHT, BRUSSEL

Het centrale idee van de verbouwing is om zo weinig mogelijk aan de bestaande constructie te raken maar eerder opnieuw leesbaar te maken wat door de jaren heen verloren is gegaan. We herstellen de gevel. Raamopeningen worden opnieuw opengemaakt. We proberen de ruimtelijkheid te maximaliseren door inrichtingselementen te bundelen en strategisch te plaatsen.

De koer wordt de centrale ruimte van het gelijkvloers, alle ruimtes geven er op uit. De twee dichtgemaakte raamopeningen worden opnieuw opengewerkt. Het gelijkvloers wordt zoveel mogelijk gevrijwaard. Rondom rond voorzien we een doorlopende kastenwand waarin we bestaande en nieuwe elementen integreren. Een keukenblok staat centraal in de ruimte en speelt een spel met niveauverschillen, waardoor het keukenblok op verschillende manieren gebruikt kan worden.

Op de verdieping volgen we een omgekeerde redenering. De geschilderde baksteenmuren rondom rond worden gevrijwaard en bepalen het karakter van de ruimte. Centraal plaatsen we een ‘black box’ waarin het sanitair wordt opgelost. Deze centrale box organiseert de volledige verdieping.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een renovatie van een private woning

Samenwerking

Util (ingenieur stabiliteit)

Locatie

Anderlecht, Brussel

Schaal

175 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

Privaat (Sarah en Roel)

Status

Opgeleverd, 2009

Fotografie

Vincent Van Den Broucke & Michel Wiegandt

Afbeeldingen