BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Stedenbouw

Ontwikkelingsplan bouwblok Gravenplein

EVENEMENTENPLEIN

BEVEREN

Het bouwblok Gravenplein ligt vlak bij de markt maar combineert nu stedelijke functies, zoals een bibliotheek en een cultureel centrum met meer perifere functies zoals de brandweer en een grote parking. Het bijkomende programma voor de toekomst is ambitieus. De centrale vraag is hoe we de bestaande en nieuwe functies kunnen combineren tot een volwaardig onderdeel van het stadscentrum.

Er wordt een nieuw administratief centrum en een nieuw politiekantoor gevraagd. Er moeten 300 publieke parkeerplaatsen worden voorzien en 200 extra overloopparkeerplaatsen voor piekmomenten. Verder wil men ook een evenementenplein van 5000m². Deze laatste voorzien we als een publieke ruimte centraal in het bouwblok. Zo wordt een duidelijke scheiding gemaakt tussen een centraal plein en een bouwzone er rond. Het huidige bouwblok wordt als het ware binnenste buiten gekeerd.

De bouwzone willen we verdichten met de nieuwe gebouwen en functies. Ze kan opgedeeld worden in een aantal clusters. Elk van deze clusters kan een andere klemtoon qua het programma krijgen: dienstencluster, wooncluster, cultuurcluster, jeugdcluster,… Elk van deze clusters heeft een gezamenlijke parkeervoorziening en een collectieve open ruimte. Het nieuwe administratieve centrum wordt strategisch als eye-catcher op de hoek tussen Gravenplein en Markt geplaatst.

Projectgegevens

Opdracht

Opmaak van een masterplan voor het bouwblok Gravenplein met centraal een evenementenplein

Samenwerking

ORG office for permanent modernity (architect), Aha!Vonk (architect)

Locatie

Beveren

Schaal

6 ha projectgebied

Opdrachtgever

Gemeente Beveren

Status

Afgerond, 2010

Afbeeldingen