BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Architectuur

Ontwerp en uitvoering van een administratief centrum, cultureel centrum en bibliotheek

Dorpshuis

Lovendegem

In het hart van Lovendegem wil de gemeente een nieuw administratief centrum, cultureel centrum en bibliotheek combineren tot een goed functionerend gebouw dat een thuis voor alle inwoners kan zijn. Met het Dorpshuis voegen we een flexibel gebouw toe, ingebed in een groene dorpstuin en goed verbonden met het centrum van de gemeente. Het moet een centrale ontmoetingsplek worden. Een verharde publieke ruimte verbindt het Dorpshuis met het omliggende weefsel en een terras maakt de relatie met de groene Dorpstuin. De Dorpstuin wil een park zijn voor alle inwoners en laat ruimte voor zowel evenementen als geborgenheid.

Het Dorpshuis is een duidelijke en eenvoudige ingreep in het dorpscentrum, maar is terzelfdertijd met gevoel voor schaal ontworpen en daardoor meervoudig en geleed. Het toont zich als een minutieuze aaneenschakeling van volumes op maat van het dorp. Variërende hoogtes en gevels geven elk volume een duidelijk herkenbare identiteit binnen een overkoepelend vocabularium. Elke functie krijgt een eigen volume met een specifieke locatie en vorm. Samen functioneren de verschillende onderdelen als een geolied geheel dat het nieuwe gezicht vormt van een goed functionerende gemeente met de blik op de toekomst.

Een vestibule verbindt een voorplein met de Dorpstuin dwars doorheen het gebouw. De vestibule heet de bezoeker welkom en toont Lovendegem wat het voor haar inwoners wil betekenen. Het is een genereuze ruimte die flexibel kan worden ingevuld naargelang het moment van de dag en de aard van de activiteiten in het Dorpshuis. De vestibule verbindt het AC, het CC en de bibliotheek en moedigt samenwerking tussen de verschillende functies aan.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een administratief centrum, cultureel centrum en bibliotheek

Samenwerking

ABT (ingenieur stabiliteit en technieken), LAND (landschapsarchitect)

Locatie

Lovendegem

Schaal

3.200 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

Gemeente Lovendegem

Status

In opmaak, voorontwerp

Afbeeldingen