grid icon

De Oogappel: Nieuwbouw van een kleuter- en basisschool, Ninove, BE

De beperkte kavelbreedte en het bestaande schoolgebouwtje bepalen in sterke mate de mogelijkheden. Door het nieuwe schoolgebouw evenwijdig met het bestaande volume in te planten verkrijgen we niet alleen een optimale footprint voor een schoolgebouw, maar blazen we het bestaande schoolgebouwtje ook nieuw leven in.

De verbinding tussen het oude en het nieuwe schooltje wordt gemaakt door een grote overdekte speelruimte. Beide volumes worden zo verbonden waardoor ze als één geheel kunnen functioneren. Aan de straatkant trekken we de volumes voldoende terug om een groot voorplein met parkeermogelijkheden te voorzien. Aan de achterkant breiden we het terrein uit met een speelplaats in het groen die een tweede toegang tot het terrein mogelijk maakt voor fietsers en voetgangers. 

De nieuwe school telt 2 verdiepingen. Op het gelijkvloers worden de administratieve functies, 3 klassen en refter voorzien, op de verdieping 3 klassen en een polyvalente ruimte. Door de refter duidelijk aan de voorzijde van het gebouw te plaatsen, wordt het mogelijk om deze ruimte onafhankelijk van de school te gebruiken. De oude dorpskern van Appelterre straalt een landelijk karakter uit. De school sluit hier met hellende dakenvormen duidelijk bij aan.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een nieuwbouw van een kleuter- en basisschool

Samenwerking

BO architecture (architectuur), HoeBa (projectondersteuning), Studie 10 (ingenieur stabiliteit en technieken), LAND (landschapsarchitect)

Locatie

Appelterre, Ninove, BE

Schaal

1.150 m² vloeroppervlakte

Opdrachtgever

DBFM Scholen van Morgen, AG RE COPiD

Aannemer

Strabag Belgium nv

Status

Opgeleverd, 2017

Fotografie

Steven Neyrinck