BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Stedenbouw

Herinrichting publieke ruimte dorpskern

DE DORPSGAANDERIJ

BRAKEL

Met de heraanleg van de publieke ruimte willen we de markt en de hoofdstraat opnieuw meer betekenis geven als verblijfsplekken in de dorpskern. In het ontwerp werken we met warme, herkenbare en huiselijke materialen en elementen. We creëren een binnen-buiten atmosfeer, als een winkelgaanderij op schaal van de dorpskern.

We houden het grondvlak van de smalle winkelstraat zo leeg mogelijk zodat we met een minimaal functioneel profiel voor auto’s en fietsers zoveel mogelijk verblijfsruimte overhouden. Alle overige elementen, zoals verlichting, tijdelijke en permanente signalisatie hangen we aan kabels gespannen over de straat. Zo verkrijgen we een functioneel verblijfsvlak met daarboven een uitgerust dak van kabels.

Ter hoogte van het marktplein onderbreken we het ritme van kabels om een plotse openheid te laten ontstaan. We versterken de randen van het plein door het af te boorden met staanlampen afgewisseld met bomen. De kerk wordt omrand door een kerkvijver die het reliëf van het marktplein benadrukt en uitbuit. De kerk wordt opnieuw een losstaand element centraal op het dorpsplein.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van de herinrichting van de publieke ruimte in de dorpskern

Samenwerking

ARA (technisch adviseur)

Locatie

Brakel

Schaal

lengte dorpsstraat 1,3 km

Opdrachtgever

Gemeente Brakel

Aannemer

Persyn, Aquafontal

Status

Opgeleverd, 2018

Afbeeldingen