BRUT | Antoine Dansaertstraat 92, 1000 Brussel
info@brut-web.be | +32 (0)2 450 99 00 |
Nederlands English
Architectuur

Nieuwbouw kleuter- en basisschool

De Doening

Peutie, Vilvoorde

Via de kavel van de school willen we het Peutiebos opnieuw tot in het centrum van Peutie voelbaar maken.  We streven daarom naar transparantie en herintroduceren groen op de site. We zetten een publiek voorplein in om de school een duidelijk gezicht naar de straat te geven, met het oude gemeentehuis centraal.

Links van het gemeentehuis voorzien we in het inkomplein voor fietsers en voetgangers tot de school. Rechts komt een groen voorpleintje. Het voormalige gemeentehuis wordt in ere hersteld en wordt deel van deze inkomstrook en van het schoolgebeuren.

Achter het oude gemeentehuis plaatsen we het nieuwe schoolgebouw en de nieuwe turnzaal. De nieuwe gebouwen zijn compact georganiseerd op 3 lagen. De inplanting garandeert dat de school kan blijven functioneren tijdens de gefaseerde werken. We bekomen drie aparte volumes die volledig onafhankelijk kunnen functioneren, wat een breed gebruik van de schoolinfrastructuur toelaat.

De drie gebouwen worden met elkaar verbonden via een aantal luifels en een speelstraat. Deze speelstraat geeft uit op een speelterras, dat dan weer aansluit op het speelbos. De gelijkvloerse plint van de gebouwen wordt uitgewerkt met een mozaïek die verwijst naar het Peutiebos dat zo letterlijk naar de straat wordt doorgetrokken.

Projectgegevens

Opdracht

Ontwerp en uitvoering van een nieuwbouw van een kleuter- en basisschool

Samenwerking

BO architecture (architectuur), HoeBa (projectondersteuning), Studie 10 (ingenieur stabiliteit en technieken), LAND (landschapsarchitect)

Locatie

Peutie, Vilvoorde

Schaal

2.400 m² vloeroppervlak

Opdrachtgever

DBFM Scholen van Morgen, AG RE COPiD

Aannemer

Denys

Status

Opgeleverd, 2016

Fotografie

Steven Neyrinck

Afbeeldingen