BRUT | Løgstørgade 2, 2100 Kopenhagen
Nederlands English
Architecture

Residential and mix-use tower

Scheldezicht, VERTICAL CITY LIFE

ANTWERP, BE

BRUT and C.F. Møller have won the competition for a residential and mix-use tower in the Nieuw Zuid neighborhood in Antwerp, with a proposal that redefines the residential high-rise as a vertical social community.

The architectural idea of the building is derived from an inside-out perspective, where the social qualities of the building are a dominant driver for the design: Often in tall buildings, the sense of community amongst the occupants is challenged by the fact that you hardly ever meet your neighbors, except coming and going via the lobby and at the lifts.

In contrast, this design proposes to become a sustainable and collective community, where social interaction is enabled and encouraged in numerous ways without compromising the need for privacy. The proposal contains a large selection of apartments reaching out to a diverse group of inhabitants, from small types suitable for student co-housing to larger family and live-work types, all grouped into vertical mini-communities.

The development plan for Nieuw Zuid, a new urban area close to the river Scheldt south of the historic center of Antwerp, defined the outline and height of the tower. By increasing the efficiency of the floor plans, the proposal manages to create more space for the individual homes as well as attractive shared facilities within the same volume – summed up by the motto “Bigger & Cheaper”.

The 24 story, 15.000 m² complex with 116 homes, shops, offices and collective spaces is thus augmented by an extra 5.000 m² in the form of balconies, glass winter gardens and roof terraces, adding extra living qualities and mediating the scale of the building between the urban and the human scale.

The result is a light grid enveloping the volume, structuring the facades and connecting the vertical mini-communities – every visible compartment represents a cluster of similar apartments opening towards the balcony spaces. At the end gables of the tower, the grid forms glass-enclosed winter gardens serving as green semi-outdoor living spaces, and the common spaces for all residents include a bike-repair and dining room at the foot of the tower, a shared 5th floor facility with a landscaped roof terrace for residents and office-workers alike, and a triple-height green oasis at the top with spectacular views over Antwerp and the river Scheldt.

Project Facts

Scope of work

Design and execution of a residential and mix-use tower

Collaboration

C.F. Møller Architects (senior architect), ABT (technical project support and structural engineer), Deerns (installation engineer) and Peritas (energy engineer)

Location

Antwerp, BE

Scale

15.000 m² floor area

Client

SAZ (Stadsontwikkeling Antwerpen Zuid)

Contractor

Interbuild

Status

Ongoing, construction

Video

Images