BRUT | Løgstørgade 2, 2100 Kopenhagen
Nederlands English
urban design

Renovation of the public space in the town center

THE VILLAGE ARCADE

BRAKEL, BE

The public space in the town center is poorly maintained and mostly designed to facilitate car traffic. With the renovation the public space should claim its position again as the central meeting place of the town. A place where you can safely stroll, shop, have a coffee, enjoy an event and meet people. The traffic function should be brought into balance again with the civic function of the public space.

In the design of the public space we try to create a familiar, almost homey and cozy, atmosphere. This is reflected in the use of warm materials and different patterns in the paving and the choice of street furniture that refers to home furniture.

We try to keep the ground level of the shopping street as empty as possible to maximize the space is the narrow street. We do this by hanging as many elements as possible, such as lighting and street signs, on cables that
are stretched over the street. We create a pond with fountains around the church to emphasize this building as the center point of the market square.

Project Facts

Scope of work

Design and execution for the renovation of the publice space in the town center

Collaboration

ARA (technical support)

Location

Brakel, BE

Scale

length of the main street 1,3 km

Client

Municipality of Brakel

Contractor

Persyn, Aquafontal

Status

Completed, 2018

Images