BRUT | Løgstørgade 2, 2100 Kopenhagen
Nederlands English
Architecture

The renovation of a ground floor duplex apartment

MAXIMIZING DAYLIGHT AND FUNCTIONAL SPACE

MOLENBEEK, BRUSSELS, BE

This apartment in the east of Brussels has a ground floor plus a basement floor which was used as a garage and storing space. The renovation aims to maximize the surface of living space on both floors. At the same time new strategic openings make sure that daylight can enter all the way to the center of the house. The same openings establish an interesting relationship between the two floors making the house into a coherent whole.

The main intervention is located in the middle room which didn’t get any direct daylight. By removing the whole floor and adding a small bridge and a new  open staircase this formerly useless room is upgraded to the heart of the apartment connecting different rooms and floors. The staircase leads to a multi-purpose room downstairs. This room serves as a mediator between bedrooms and the rest of the house.

A second strategic intervention is a long functional strip that organizes the ground floor. It includes the kitchen, a cloakroom and storage space. By adding a soft natural relief to the small garden the living room is connected with both terrace and garden. The downwards sloping garden allows more day light to enter into the downstairs bedrooms.

Project Facts

Scope of work

Design and execution of the renovation of a ground floor duplex apartment

Collaboration

Util (structural engineer)

Location

Molenbeek, Brussels, BE

Scale

225 m² floor area

Client

Private client (Lieve and Maarten)

Status

Completed, 2009

Photography

Vincent Van Den Broucke & Tim Van de Velde

Images