BRUT | Løgstørgade 2, 2100 Kopenhagen
Nederlands English
Architecture

Renovation and extension of a private home

AT HOME IN THE LANDSCAPE

DILBEEK, BE

This existing house uses a very traditional layout with separate rooms divided by a central hallway. The new owners, a young family, are looking for a more dynamic and contemporary organization. Our interventions will enable a more flexible use of the space. Spaciousness and flexibility are keywords. Dealing with the sloping plot and strengthening the relation with the open landscape are extra challenges.

The existing house is only oriented to the front and back facade. Opening up the southeast facade completely alters the atmosphere en organization of the ground floor. It also provides a more intense relation to the garden around the house.

The sloping plot is made perceptible in the interior by partly lowering and partly elevating the floor level. The 3 different floor levels offer different spatial experiences, from more intimate to more extravert.

The same intervention also has a important effect on the staircase, which is easier to design, taking up less space. Instead of an obstructing element, which it is now, the staircase becomes a central connecting element.

Project Facts

Scope of work

Design and execution of the renovation and extension of a private home

Collaboration

Util (structural engineer), Floris Steyaert (landscape architect)

Location

Dilbeek, Brussels, BE

Scale

250 m² floor area

Client

Guillemine and Toon

Status

Completed, 2016

Images