BRUT | Løgstørgade 2, 2100 Kopenhagen
Nederlands English
Architecture

Renovation of a private residence

AN ANNEX IN ITS OWN RIGHT

ANDERLECHT, BRUSSELS, BE

The central idea behind the renovation is to make the original structure of the building, to which many additions have been made over the years, visible again. The façade is restored and the old windows fully opened again bringing an abundance of natural light into the annex. We tried to maximize the special experience by clustering the necessary functional elements and positioning them strategically.

The patio is the centerpiece of the ground floor. All the different rooms look out on it. The ground floor has a very open layout emphasizing original elements such as the arched brick ceiling. All around the edge of the room we create shelves and cabinets providing all the necessary storage space and a colorful kitchen. Around the kitchen island small differences in floor levels allow the island to be used in different ways, seated, standing, hanging,…

On the first floor we inverse the spatial logic. A central “black box” combines all the sanitary fittings. The black box divides the open space in a bedroom and an office without touching the surrounding characteristic brick walls painted white.

Project Facts

Scope of work

Design and execution of the renovation of a private residence

Collaboration

Util (structural engineer)

Location

Anderlecht, Brussels, BE

Scale

175 m² floor area

Client

Private client (Sarah and Roel)

Status

Completed, 2009

Photography

Vincent Van Den Broucke & Michel Wiegandt

Images